tiistai 21. huhtikuuta 2009

Kiire kantapäillä


Mikä se on, joka juoksee kantapäillä ja näykkii? Se on kiire. Sitä manaan – ääneen (Ääni, niin, ei tahdo kestää tavallista puhetta saatikka korottamistaan). Miehen mielestä manaus tarpeetonta: kiire itse aiheutettua, kerättyä, haluttua. Niinpä. Eikä minulla itse asiassa ole tulenpalavan kiire koko ajan. Jonkun mielestä tämä olisi ihan tavallista elämää, tämä minun kiireeni. Minussa on vain ajan saatossa (miten paatoksellista!) kypsynyt, vahvistunut jonkinlainen hitaasta elämästä nauttiva. Se on - ei epämiellyttävää vaan tervetullutta. Maailma ei tule valmiiksi, ei tämä omaan elämänpiiriini kuuluvakaan. Ja kaikella on aikansa.

Mutta nyt – hienoa: on vapaapäivä, eikä mitään erikoista suunnitelmissa. Tuntuu hyvältä ja vahvistavalta. (Huomisesta ensi viikkoon joka päivä jotakin ylimääräistä).

Yön pakkasen jälkeen aurinko lämmittää ja sisällä maljakossa olevat omenapuun oksat ovat puhjenneet kukkaan. Ihan läheltä tuntee tuoksunsa. Pääsiäinen viihtyy vielä vappuun. Noita hymyilee keittiön ikkunan edessä, pajunkissat ovat elossa suloisen pörrelöisinä (olen tähän asti aina laittanut ne veteen; ennen pääsiäistä ystävätär neuvoi niiden säilyvän parhaiten kuivina, niin kuin näyttävätkin). Pikkunarsisseissa vielä muutamia kukkia.

Kiireetkin ovat osin niitä mukavia ja rentouttaviakin, ovatko kiireitä ollenkaan. Anopin vasemman ranteen murtuma on parantunut ja kipsi naputellaan torstaina pois. Viemme hänet Miehen kanssa viikonloppuna Helsinki-Tukholma –risteilylle. Vielä emme ole miettineet, miten sunnuntaita Tukholmassa vietämme. Kauppoja on varmaan auki, museoitakin. Anopille ja minulle käy kaikki, Miehelle mieluusti ei shoppailua.
P.S.
Hyvä Ystävätär ei koskaa jätä petejä petaamatta. - Muuten, kuten hän sanoo, huusholli saa olla vaikka kuinka kepillä hämmennetty, mutta vuoteet pitää sijata. Itseltäni tämä ei aina (lue: useinkaan) ole onnistunut. Vuode on saanut "hengitellä ja raikastua" rauhassa - ihan iltaan saakka.
Tämän päivän lehdessä (Keski-Uusimaa 22.4.09, Asuminen, s. 7)) neuvotaan: "Olisi hyvä, että vuodetta ei heti käärittäisi tiukasti päiväpeiton sisään, vaan sen annettaisiin tuulettua ainakin aamutoimien ajan. Ennen töihin lähtöä peiton voi laittaa siististi vuoteen päälle eikä sitäkään tarvitse tehdä joka päivä, jos sänky jää omaan rauhaansa oven taakse." Voi, miten helpottaa - ja huvittaa, miten "oikein" olen toiminut!

5 kommenttia:

  1. Niin, kaippa se ainakin osaksi on ite hankittua se kiire.
    Mutta ei aina.
    Luin myös jostain, että vuodetta ei saisikkaan ainakaan heti pedata, vaan annettava olla avonaisena jonkin aikaa.
    Koska ihminen aina vähä hikoilee yöllä, niin se saa sitten kai rauhassa kuivahtaa!
    Hyvää vapaapäivää sulle!

    VastaaPoista
  2. Oikein mukavaa matkaa teille kaikille, Tukholmassa on aina jotain kivaa meneillään. Olipa mukava taas lukea mietteitäsi, samanlaisia itsekin usein pohdin...kuuletko, mikä lätke meillä käy olohuoneessa? Esikoiseni on oppinut hyppäämään hyppynarulla! Ja nyt sitä hypitään, paljon!

    VastaaPoista
  3. Jee jee, mullakin saa sänky siis hyvällä omallatunnolla joskus tuulettua ihan nukkumaanmenoon asti ;o)
    Tukholmassa on jo täysi kevät valkovuokkoineen, pensaissa lehdet ja puissa isot silmut. Viime lauantaina tosin meidän siellä ollessa aurinko kyllä paistoi, mutta asteita oli AIKA vaatimattomasti eli +3... Ja järkkykylmä tuuli.
    Iloista keskiviikkoiltapäivää ja iltaa; mahdetaanko tavata Hyvän Ystävättären luona?

    VastaaPoista
  4. Meillä pedataan tosi harvoin - mitä sitä turhaan, kun aikansa voi käyttää hmmm. mukavamminkin. ;)

    Tukholmassa on runsaudenpula. Minä ja mies suuntaamme sinne toukokuussa rentoutumaan päiväksi. Kasvitieteelliseen, vanhaan kaupunkiin ja sillee... Pitääkö anoppi teestä? Siellä olisi teehuoneita...

    Me olemme ajatelleet käydä toukokuussa mm. täällä (en ole ennen käynyt, netin kautta vain tutustunut):
    CHAIKHANA
    http://www.chaikhana.se/
    Svartmangatan 23, 111 29 Stockholm

    Kallista, mutta uskoisin olevan parempi vaihtoehto kuin raskas ateria... Sitten sen seitsemännen kupin jälkeen jaksaa taas kierrellä. (Ja saa kotiinkin juomatuliaisia.)

    Tsemppiä kiireisiin ja päivänpaistetta arkeen sekä kutkuttavia tulevia!

    VastaaPoista
  5. Harakka,
    kiitos vapaapäivän toivotuksista! Päivä meni - vapaasti ja oli mukava.
    Ja peti oli petaamatta. :)

    Saimi,
    kiitos! Matkallaolo sinällään on kivaa!
    Oi, mielessäni näen pienen esikoululaisen ilon; taito hyppynaruiluun kypsyi oikeaan ajankohtaan, kevääseen!

    Tiina,
    kiitos, päivä sujui mainiosti ja ilta oli mukava;) Nyt luvassa lämmintä, ehkä myös Tukholmassa, toivon niin.

    Haavetar,
    kiitos toivotuksista!
    Sinne peti jäi tänäkin aamuna, odottelemaan. :)

    Kiitos vinkeistäsi, katsastanpa netistä etukäteen ja kerron sitten takakäteen! :)
    Anoppi juo nykyään mieluummin teetä kuin kahvia, myös minä ja mies teen ystäviä, joten tuo teehuone houkuttaa...

    VastaaPoista