keskiviikko 15. huhtikuuta 2009

Päästyä

Miehen tuomia pajunkissoja, niitä minulle ihan oikeanlaisia

Kaikki on niinkuin ennenkin siis sekaisin. Miten muutenkaan kun koko pääsiäinen on podettu. Kevätsiivous ja ikkunoiden pesu jäivät tekemättä, vai pääsiäiskoristeita otin esille ne mitkä löysin.

Sunnuntaina tyttäret perheineen tulivat syömään ja toivat mukanaan ruokaa ja keittiöapua. Yhteistyö on voimaa. Mies oli meillä paistanut pääsiäiseksi "perinteisen joulukinkun" (jonka tarina on sellainen, että jouluksi meille siunaantui kaksi kinkkua, joista toisen popsimme jouluna, toinen jätettiin pääsiäiseksi). Kummallisia taasen tapahtui: kinkkua paisteltiin koko yö. Aamulla nuuskutin kinkuntuoksua, sitä jouluaattoaamun tuoksua, mikä hellästi huolella kypsytetystä possusta leijailee. Vaan eipä tuoksunut nyt mikään. Flunssa vaikutti hajuaistiin, mutta näinkö oli kokonaan sen vienyt? – Ei täällä todellakaan mikään tuoksu, mies vahvisti. Ei mikään. Miten se on mahdollista? Yhdessä ihmeteltiin vaan ei vastausta keksitty. Joulutaikaako jouluntuoksu? Pääsiäistaikojako tuoksuttomuus?


Pääsiäispöytä siis katettiin ja ensimmäiset ottivat ruokaa. Silloin Ariel alkoi valittaa vatsaansa. Nuoremman Tyttären koko perhe oli viikolla sairastanut vatsataudin, lisäksi Hääpuku molemminpuolisen korvatulehduksen. Uusiko nyt vatsatauti? – Sattuu, sattuu, valitti Ariel. Kaikki kokoonnuimme ympärilleen. Lapsen otsa oli hikinen, kipu todellinen. Umpisuoliko? Joku sanoi, että jos umpisuoli, se leikattaisiin: -Ei, ei, minua ei leikata! huusi Ariel.

Mutta saman tien lääkäriin Ariel lähti molemmat vanhemmat mukanaan. Muut jäimme vaisuina maistelemaan ruokapöydän antimia. Tunnin kuluttua lääkäristä palattiin, Arielkin. Ei, ei ollut umpisuoli. Podetun virusvatsataudin jälkeen suolisto saattaa krampata niin kuin nyt Arielin. Ovat vaarattomia mutta erittäin tuskallisia. Kipulääkettä voi antaa. (Huomasimme myös lämmön auttavan; kramppeja tuli illan mittaan vielä muutamia) Mikä helpotus että näin selvittiin!
Ystävättären tekemä risukori pihalta kaadetun kotikoivun oksista, korissa keramiikkamunia, osa omatekemiä

* * *

Tiistaina alkoi työviikko puolikuntoisena. Illalla jo viikkoja aikaisemmin sovittu teatteri työtovereiden kanssa. Olimme katsomassa Helsingin Kaupunginteatterissa näytelmää Elokuu, jonka kirjottanut Tracy Letts (s. 1965). Näytelmän ohjaaja on Kari Heiskanen. Kerrotaan perheestä, perheenjäsenten elämänvaiheista, paljastetaan salattua, loukataan niitä joita rakastetaan, hylätään ne joita tarvitaan, satutetaan ja satuttaessa itseenkin sattuu. Mukana mustaa huumoria ja päähenkilönä, keskeisessä roolissa tämän kaiken taitaja, iki-ihana Ritva Valkama.

Pidin näytelmästä, siitä miten ongelmia ravistellaan esiin ja kulisseja kaadetaan. Parantuminen voi alkaa vasta kuin haava on puhdistettu. Ja parantumisen pitää alkaa sisältä päin. Umpeutuneen ja terveen näköisen arven alla saattaa muhia. Näin on ihmissuhteissakin. Silti jotkut haavat eivät parane koskaan, mutta hoito auttaa ja helpottaa. Ainakin joskus. Onneksemme.

Tätä onnea ei kuitenkaan ollut näytelmän perheellä.

5 kommenttia:

  1. Vilskeiset on teillä ollut pääsiispyhät...toipilaina.
    Hyvä jottas Ariel selvisi muutamalla krampilla ja säikähdyksellä.
    Meillä kipoteltiin Tallinnassa....ja väsyttiin.
    Oli ihanaa päästä taas kotiin...ja omaan sänkyyn.

    VastaaPoista
  2. Sairasteltu on siellä päin nyt kovasti!
    Onneksi Arielin vatsakipu olikin onneksi sitten viatonta, vaikka varmaan kovaa kipua!
    Toivottavasti itekkin sitten olet jo parantunut kokonaan.
    Teatterireissukin oli sitten onnistunut!
    Ritva Valkama on mainio näyttelijä!

    VastaaPoista
  3. Kiva, että tauti jo parempaan päin. Meilläkin on Roosalla joskus ollut tuo vatsakramppi, kesti puolisen tuntia ja melkein ehdittiin lähteä lääkäriin, aika pelottava kokemus. Mutta sitten yhtä nopeasti kuin oli tullutkin, laukesi kipu...Aurinkoista keskiviikkoa!

    VastaaPoista
  4. Kyllä sinä jaksat - tauti ei näytä kovin paljon tahtia haittaavan - ikiliikkujasta kohta käyt. Ne ikkunat ja varsinkin ne moskat niistä eivät karkaa minnekään ainakaan meillä - siellä kiltisti odottavat. Liikenteessä on monenlaista tautia, mutta toivottavasti ne jo nyt sinut jättävät. Mutta jännitystä elämässä näyttää riittävän...

    VastaaPoista
  5. TulisMumma,
    oli vähän vilskettä! Nyt suunnilleen kaikki ollaan toivuttu. Paitsi minulla tämä ääniongelma mutta eiköhän sekin...

    Harakka,
    joskus sitä vaan osuu kaikenlaista yhteen menoon, onneksi nyt vain flunssia. Ritva Valkama on suosikkinäyttelijöitäni, ikää hänelläkin jo, muutta taidoissa ja karismassa löytyy...

    Saimi,
    kummallinen tuo vatsakramppi, kuulin ja näin sen nyt eka kertaa. On aika pelottava...
    Aurinkoa sinnekin!

    Hilima,
    oikeasti en ole niin kovin touhukas, haaveilen enemmän kuin saan aikaa...
    Toivon itsekin, että taudit on nyt podettu. Elämä on - eteenpäin menoa!

    Keveitä loppuviikon päiviä teille kaikille! :)

    VastaaPoista