maanantai 16. maaliskuuta 2009

Näkyvissä

Kakku; ei kardemumma vaan tiikerimäisempi

Perjantaina iltapäivästä minä ja Mies noudimme optikolta uudet silmälasimme. Molempia tyydytti valintamme, tavanomaiset ja arkiset kehykset. – Nämä sopivat teille oikein hyvin, käytännölliset, ettehän varmaan vaihda kehyksiä joka vuosi. Emme vaihda. Edellisistä lasinvaihdosta oli itselläni jo viisi vuotta. Viime aikoina lähinäkemisen kanssa oli vaikeuksia. Tai siis: näin ihan lähelle (tosin jotkut tuoteselosteet painetaan nykyisin niin pienillä kirjaimilla (!), mutta tarkasti vain hyvässä valossa. Nyt näkyy kaikki!
Myös kaikki kodin pölyt ja murut. Inspiraation siivoamiseen tulisi iskeä pikimmiten, ennen loppuviikkoa: lauantaina tulossa toivottuja vieraita.

Mietin lauantaista ruokalistaa. Kalaa Ystävälle, joka ei syö lihaa. Miehensä syö kalaa, mutta rakastaa (kuulemma) myös runsasrasvaista lihaa (on tulossa ensi kerran meille; siksi varsinkin puunausinnostus (ensivaikutus)). Siis Mies savustaa kalaa pihasavupöntössä ja minä yritän taikoa TuulisMamman herkkuja miesvieraalle:

" Toinen suosikki näin talviaikaan on uunioskari, joka tehdään köyhänmiehen rosvopaistin ohjeella:Maukasta äijäruokaa parhaimmillaan

N. 1.5kg porsaan grilliluita (tai possun niskaa/lapaa, läskeineen ja nahkoineen)
1rkl merisuolaa, salviaa, rosmariinin oksia muita yrttejä , chilihiutaleita tai mustapippuria, valkosipulin kynsiä, sipuli
1 dl vettä (kaljaa/punaviintä)
Laita grilliluut leivinpaperin päälle ja suolaa molemmin puolin. Levitä muut mausteet toiselle puolelle. Rullaa keräksi.
Laita (savi)pataan pohjalle vettä (kaljaa/punaviintää)ja sipulit. Grilliluurulla pystyasentoon pataan.
Kuumenna uuni 250 aseeseen. Laita pata ilman kantta n. kymmeneksi minuutiksi uuniin, jonka jälkeen sulje kannella ja anna hautua 5-6 tuntia 125 asteessa. Hieman jäähtyneenä poista luut.

Sopii hyvin kaalimuusin ja puolukkasurvoksen kanssa. Rosvopaistia syöneenä väitän tämän olevan melkein yhtä hyvää.Kokonainen paisti maustetaan mielellään edellisenä päivänä."

Kaipa sinne pataan käy kaikenmoinen possuliha? Uskon niin.

Puikulaperunoita, salaattia ja omatekoista leipää, juustoja. Viiniä. Jälkiruokana karpalojäähdyke? Kahvin kanssa rahkapiirakkaa, kardemummakakkua ja - suklaata?
Lauantaiksi on hyvä suunnitella ja valmistaa etukäteen niin paljon kuin mahdollista, koska jostain kumman syystä juuri tälle päivälle täsmäsi monenmoista: keramiikkapiirin rakupoltto aamusta iltapäivään, kutsu pikkuserkun ja vaimonsa 40-vuotisjuhliin (iltapäivätilaisuus). Rakupoltto jää minulta valitettavasti väliin, synttäreille molemmat mieluusti menemme. Ja sieltä kotiin hyvissä ajoin ennen kello 18.00.

Vielä yksi meno lauantaiksi: silloin yleensä aamusta käyn työtoverin kanssa vesijuoksemassa (lue: jalkoja liikuttamassa kuin pyöräiltäessä. Olen hitain kaikista. Tämä on karu totuus.) - Mutta sen (vesijuoksun) voi mainiosti siirtää sunnuntaiksi, sanoi ymmärtäväinen työtoveri.

3 kommenttia:

  1. Vieraat ovat aina hyvä syy siivota, minäkin saan siitä inspistä muuten tylsään hommaan..ja tuo menun suunnittelu on oikeasti kivaa ja tuotoksista nauttiminen hyvässä seurassa!

    VastaaPoista
  2. Se on muuten totta, että vieraat antavat inspiraation siivota koti vähän paremmin.
    Mikä on hyvä asia, koska niin tulee aina joskus siivottua vähän perusteellisemmin. Ruoka kuullosti vallan mahtavalta!
    Kahvi kakkuineenkin, nami!

    VastaaPoista
  3. Saimi,
    niin, vieraita saisi käydä useamminkin! Menun suunnittelusta olen aina tykännyt; täytyisi vain rohkeammin kokeille uutuuksia! :)

    Harakka,
    vieraat ovat tosi oiva inspiraation lähde siivouspuuhissa. Ruanlaitosta olen aina pitänyt; valitettavasti näkyy vyötäröllä ne herkut (kevennetään koko ajan) :)

    Lumen keskelle kevätviikkoa teille molemmille! :D

    VastaaPoista